Budeme potrebovať:
1 bobkový list
1 hrnček čiernej šošovice
2 strúčiky cesnaku
1/2 citrónu
1 cibuľku
špargľa
mrkvička
petržlenovú vňať
tymián
olivový olej
biely jogurt alebo kyslá smotana
Postup:
Takže v prvom rade na hodinku si namočíme šošovicu.
Na plech s papierom na pečenie rozložíme špargľu a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky, poolejujeme, ja dávam aj himalájsku soľ hrubozrnnú a dáme zapiecť do rúry na 210 °C.
Následne vezmeme hrniec, rozohrejeme ho a pridáme olej. Keď je olej horúci, vysypeme tam nadrobno nakrájanú cibuľku, jemne do zlatista posmažíme a následne pridáme cesnak prepučený a smažíme ešte cca 1 minútku.
Šošovicu vysypeme do hrnca a premiešame ju poriadne s cibuľkou. Pridáme dostatok vody alebo vývaru, vložíme bobkový list, tymián a privedieme do varu, stíšime na strednú intenzitu a varíme cca 30-40 minút. Občas skontrolujeme či je dostatok vody v hrnci aby nám šošovička neprihorela. Ak už šošovička je mäkká zlejeme zvyšnú vodu preč a vymiešame to s citrónovou šťavou.
Premiešame, dokoreníme ak treba a jemne vmiešame do toho upečenú zeleninku, posypeme petržlenovou vňaťkou a mätou a naložíme na tanier, kde to dozdobíme jogurtom alebo ja dávam ako stále moju milovanú kyslú smotanu