Potrebujeme : 1 šálka kešu orieškov 2 stredne veľké, na drobno nakrájané cibuleslnečnicový olej vhodný na vyprážanie3 čajové lyžičky lahôdkového droždiasoľ, čierne mleté korenie, mletá červená paprika(všetko okrem cibule nájdete vo Vašej Košickej Špajze)
Postup:
1. Na rozpálenej panvici zohrejete slnečnicový olej, pridáte cibuľku, osolíte, chvíľu pomiešate a následne panvicu prikryjete pokrievkou. Necháte dusiť asi 10 minút, aby cibuľka úplne zmäkla a pustila vodu (k tomu tá soľ).
2. Potom odokryjete a cibuľku za stáleho miešania usmažíte. Vypnete, keď sa vyparí celá voda a cibuľka je zlatistá – skaramelizovaná.
3. V čase keď dusíte cibuľku, si môžete pripraviť kešu orechy. Vopred prepláchnuté ich dáte variť do mierne osolenej vody. Varíte cca 2-3 minúty, potom ich sceďte, no vodu si ešte odložte.
4. V mixéri pomixujete skaramelizovanú cibuľku, uvarené (a zmäknuté) kešu orechy, a všetky ostatné ingrediencie – tj. lahôdkové droždie, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a vodu z kešu. Ak je zmes príliš hustá, pridáte ešte vodu z kešu.
5. V závere ešte dosolíte podľa chuti. Upozorňujeme však, že nátierka má mať jemne sladkastú chuť vďaka skaramelizovanej cibuľke.
Dobrú chuť.