A čo teda všetko budeme potrebovať?
– ryža Arborio 2 hrnčeky
– biele suché víno 1,5-2 dcl
– cibuľka 1ks
– cesnak 2 strúčiky
– olivový olej
– maslo 100g
– zeleninový vývar, alebo zeleninový bujón 5-6 hrnčekov
– parmezán
– čerstvý špenát
– soľ
– čierne korenie
– šťava z citróna 1 čajová lyžička
Postup:
V hrnci si rozpustíme maslo spolu s olivovým olejom a opražíme na ňom na jemno nakrájanú cibuľku do zlatista, pridáme k nej prepučený cesnak. Vysypeme tam ryžu a poriadne premiešame, ak to máme vylejeme tam vínko a necháme nech sa vstrebe do ryže.
Potom postupne pridávame po hrnčeku zeleninový vývar. Premiešame a čakáme kým sa nasiakne do ryže, premiešame a pridáme ďalší hrnček. Jeden hrnček vývaru sa vsiakne cca za 5 minút, počas tej doby samozrejme nemusíme rizoto miešať. Ak sme použili 5-6 hrnčekov vývaru pridáme do toho citrónovú šťavu, premiešame a vysypeme do rizota čerstvý špenát a poriadne premiešame a varíme ďalších cca 5-7 minút. Následne vmiešame nastrúhaný parmezán, dokoreníme podľa gusta a hotovo…Pri servírovaní, môžeme nastrúhať na rizoto hoblinky parmezánu a pár lístkov špenátu, nech to vyzerá