Uverejnené Vložiť komentár

Pšenové lievance

Potrebujeme:

140g pšenových vločiek

2 zrelé banány

2 vajíčka

½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

½ čajovej lyžičky cejlónskej škorice

Postup:

1. V mixéri rozmixujeme 140g pšenových vločiek, 2 zrelé banány, 2 vajíčka, ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, ½ čajovej lyžičky cejlónskej škorice. Ak je cesto príliš husté, zriedime ho trochou vlažnej vody.

2. Na panvici rozpálime trochu oleja a lyžicou kladieme menšie kôpky a pomaly opekáme z oboch strán.

3. Hotové ochutíme podľa vlastného gusta. V našom prípade padla voľba na domáci mirabelkový džem, rozpustenú 70% čokoládu, kokosové chipsy a trochu lyofilizovaných malín a jahôd. Dobrú chuť!

Tip od nás: Na pečenie sa nám osvedčil Bio panenský slnečnicový olej vhodný na vyprážanie a fritovanie, ktorý je lisovaný za studena, bez použitia chemickej extrakcie, čím si uchováva maximum cenných prírodných látok – je veľmi bohatý na kyselinu olejovú, vitamín E a rôzne iné vitamíny a minerály. Svojim zložením je odolný voči vysokým teplotám, čiže ho možno bez problémov dlhodobo zahrievať až na 200⁰C. Zakúpiť si ho môžete vo Vašej Košickej Špajze. 😉

Uverejnené Vložiť komentár

Fazuľový čokokoláč

Potrebujeme:

💥250g uvarenej fazule Bango💥3/4 hrnčeka mlieka 💥3-4 lyžičky oleja💥3/4 hrnčeka bio kakaa alebo karobu💥1/2 hrnčeka horkej čoko kúsky💥1/2 lyžičky vanilkového cukru💥 15 ďatlí💥 štipka soli💥3 lyžice kokosu strúhaného

Postup:

Všetky tieto suroviny dáme do veľkej misy a rozmixujeme na jednu masu, ktorú vylejeme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry s 200°C na 25 minút. Pred vybratím skontrolujeme so špáradlom či je vnútro ready.

Na polevu , ktorú vylejeme na vychladnutý koláč potrebujeme 200g tmavej čokolády a 200ml smotany na šľahanie. Smotanu teda dáme do hrnca zohrejeme ju a nalámeme do nej pridáme čokoládu a miešame kým sa neroztopí. Následne necháme trošku polevu vychladnúť a rozlejeme po koláči …. oaláaá fazuľový brownie je hotový.

Uverejnené Vložiť komentár

F L A P J A C K

Na prípravu týchto zdravých tyčiniek potrebujeme:➡️ 3 zrelé banány➡️ 2 šálky ražných vločiek➡️ 1 šálka uvarenej quinoy➡️ ½ šálky sušených ďatlí➡️ ¼ šálky hobľovaných mandlí➡️ ¼ šálky lesného medu➡️ ¼ šálky konopných semienok➡️ ½ čajovej lyžičky škorice➡️ ½ čajovej lyžičky himalájskej jemnozrnnej soli➡️ 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja na vyprážanie

Postup:

Slnečnicový olej zmiešajte s medom, pridajte banány a ďatle a snažte sa ich rozpučiť/rozmixovať na hladkú zmes. Následne touto zmesou polejte všetky ostatné suroviny, ktoré ste si predtým rozmiešali vo veľkej miske a premiešajte to poriadne. Pripravenú zmes nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie, pečte asi 40 minút pri 200 stupňoch. Po vybraní z rúry nechajte chvíľku vychladnúť a nakrájajte na ľubovoľne veľké tyčinky.. oalaaaa dobrú chuť!

PS: Okrem banánov všetky suroviny zakúpite vo Vašej Košickej Špajze. A čo je ďalšie plus – nezjedené tyčinky vám v chladničke vydržia asi týždeň 😉

Uverejnené Vložiť komentár

Fazuľkovo – cuketové placky

Potrebujeme:

2 šálky cez noc vo vode odmočených fazuliek mungo

1 na jemno nastrúhanú cuketu

2 najemno nastrúhané mrkvy2 strúčiky cesnaku

½ až 1 šálka ovsených vločiek

¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

1 čajová lyžička mletej rasce

mleté čierne korenie a morská soľ podľa chuti

slnečnicový olej na vyprážanie

Postup:

V smoothie mixéri pomixujete odmočenú fazuľku mungo spolu s trochou vody. Túto zmes následne vo veľkej mise zmiešate s nastrúhanou cuketou a mrkvou (predtým ich zbavte prebytočnej vody), ďalej s pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou, rascou, soľou a čiernym mletým korením. Ovsené vločky pridávajte na záver tak, aby ste dostali zmes, ktorá sa nerozpadáva, ale zároveň nie je ani veľmi tekutá. A môžete tvarovať malé placky, ktoré vypražíte v našom slnečnicovom oleji určenom na fritovanie. 3 minútky z každej strany a pochúťka je hotová! Dobrú chuť!:)

Uverejnené Vložiť komentár

Jóbove slzy (slzovka) na mexický spôsob

Potrebujeme:

🔸️1 hrnček Jóbových sĺz (aspoň na noc namočených vo vode)🔸️4 paradajky (blanširované)🔸️trošku oleja🔸️veľká cibula🔸️pár strúčikov cesnaku prelisovaného🔸️mix paprík (červená, zelená, žltá, modrá)🔸️vývar zeleninový, ak nemáte tak stačí aj voda🔸️mletá rasca🔸️mletá paprika🔸️mleté chilli alebo kajénske korenie🔸️soľ🔸️koriander🔸️šťava z citróna

Postup:

Na rozohriatý olej pridáme cibuľku nadrobno nakrájanú a osmažíme do zlatista, pridáme cesnak, pokrájanú papriku, šup s ňou do hrnca a varíme kým nezmäkne cca 3-4 minútky. Vmiešame do toho Jóbové slzy, paradajky, mletú rascu, mletú papriku, chilli, poriadne premiešame a zalejeme vývarom. Prikryjeme a na miernom ohni varíme cca 40-50 minút za občasného miešania, v prípade potreby pridáme do toho ešte trochu vývaru. Na záver keď sú Jóbové slzy mäkké a vsiaklo celý vývar, odstavíme z ohňa pridáme koriander, pár kvapiek šťavy z citróna a soľ. Tak jednoduché, tak zdravé.

Uverejnené Vložiť komentár

Jazmínova ryža na kari s červenou šošovicou

Potrebujeme :

  • jazminovu ryžu
  • červenú šošovicu
  • maslo
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 olúpane paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • petržlenovú vňať

Postup:

Hrniec , maslo, 2x cibuľka, osmažiť, dolejeme horúcu vodu, bobkový list, 2x nakrájaná mrkva + 2x zemiak, dusíme kým mrkva a zemiak nezmäkne, paradajky 2x olúpané, pridáme šošovicu, 4x strúčik cesnaku pretlačený , petržlen, soľ, čierne korenie, miešame, varíme kým nezmäkne šošovička. hotovko

Uverejnené Vložiť komentár

Tekvicové rizoto z červenej ryže

Čo budeme potrebovať:

2,5 hrnčeka červenej ryže

 – soľ

– maslo

– 2 cibule

– 5 strúčikov cesnaku 

 – 4 mrkvy

– zväzok jarná cibuľka (alebo pór)

– 1 červená paprika

– 2 kápie

– 1/4 hokkaidó

 – kukurica

– hrášok

– zeleninový vývar

– suché víno

– olivový olej

– parmezán strúhaný

– eidam strúhaný

– petržlenová vňať

Postup:

V prvom rade si dáme zovrieť vodu (5 hrnčekov), prisypeme lyžičku soli a lyžicu masla. Keď voda vrie, vysypeme ryžu a varíme a varíme asi 60 minút pod prikrytou pokrievkou. Počas toho si načistíme zeleninku, nakrájame ju na také kúsky aby bolo dobre. Hokkaidó dáme variť kým nebude mäkké. Na panvicu dáme olivový olej a jemne osmažíme cibuľku s cesnakom, hodíme k tomu zeleninku (mrkvu, papriku, kápiu, jarnú cibuľku) a jemne osmažíme aj to. Prilejeme vývar a necháme variť, kým nám mrkva nezmäkne. Prilejeme 2dcl vína a necháme ešte 8 minút povariť. Ak už ryžu máme hotovú, vysypeme celú zeleninu do ryže, poriadne premiešame. Následne si rozmixujeme hokkaidó na krém a ten tiež vylejeme do ryže a premiešame, na koniec ešte vysypeme 150g parmezánu a zjemníme hustotu rizota (aby bolo krémové) vývarom z hokkaida a už posledný krát premiešame a vybavené… ak treba na záver dochutíme soľou, korením… pred podávaním posypeme strúhaným syrom, ktorý vmiešame do rizota…. 

Uverejnené Vložiť komentár

Kešu-cibuľová nátierka

Potrebujeme : 👉1 šálka kešu orieškov 👉2 stredne veľké, na drobno nakrájané cibule👉slnečnicový olej vhodný na vyprážanie👉3 čajové lyžičky lahôdkového droždia👉soľ, čierne mleté korenie, mletá červená paprika(všetko okrem cibule nájdete vo Vašej Košickej Špajze)

Postup:

1. Na rozpálenej panvici zohrejete slnečnicový olej, pridáte cibuľku, osolíte, chvíľu pomiešate a následne panvicu prikryjete pokrievkou. Necháte dusiť asi 10 minút, aby cibuľka úplne zmäkla a pustila vodu (k tomu tá soľ).

2. Potom odokryjete a cibuľku za stáleho miešania usmažíte. Vypnete, keď sa vyparí celá voda a cibuľka je zlatistá – skaramelizovaná.

3. V čase keď dusíte cibuľku, si môžete pripraviť kešu orechy. Vopred prepláchnuté ich dáte variť do mierne osolenej vody. Varíte cca 2-3 minúty, potom ich sceďte, no vodu si ešte odložte.

4. V mixéri pomixujete skaramelizovanú cibuľku, uvarené (a zmäknuté) kešu orechy, a všetky ostatné ingrediencie – tj. lahôdkové droždie, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a vodu z kešu. Ak je zmes príliš hustá, pridáte ešte vodu z kešu.

5. V závere ešte dosolíte podľa chuti. Upozorňujeme však, že nátierka má mať jemne sladkastú chuť vďaka skaramelizovanej cibuľke.

Dobrú chuť.

Uverejnené Vložiť komentár

Ryžové penne so zeleninkou a syrom

Potrebujeme:

  • ryžové penne 
  • maslo
  • olivový olej
  • sladkú kukuricu
  • cherry paradajky
  • bazalku
  • cibuľu
  • smotanu na šľahanie aspoň 35 percentnú
  • soľ, korenie
  • syr napríklad nivu

Postup:

Ryžové penne si pripravíme v horúcej vode ako bežné cestoviny. Na panvici si rozpustíme maslo spoločne s olivovým olejom a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (ja musím ozaj nadrobno, keďže naše deti nemajú radi cibuľu, ale keď ju nevidia je to v poriadku…a takú drobnučkú stále prehliadnu) a opražíme ju do zlatista. Pridáme smotanu, premiešame a varíme cca 3-4 minúty, následne pridáme približne pol deci vody, v ktorej sme varili penne. Necháme ešte chvíľku variť. Zatiaľ si nachystáme kukuricu, paradajky nakrájame, bazalku nasekáme a syr nadrvíme. Cestoviny keď sú hotové, scedíme ich a zmiešame so smotanovou zmesou, poriadne premiešame aby sa smotana dostala všade, osolíme, okoreníme a pridáme tam aj všetkú zeleninu aj so syrom. Poriadne ešte premiešame a môžeme sa pustiť do toho 🙂

Uverejnené Vložiť komentár

Bôbová nátierka

Potrebujeme:

300g bôbov

nastrúhaný tvrdý syr

cibuľu

cesnak

olivový olej

maslo

soľ

korenie

trošku šťavy z citróna

bylinky

Postup:

Bôby namočíme aspoň na 4 hodiny do vody, no najideálnejšie je večer namočiť a ránko sa pustiť do prípravy peckových raňajok.. takže keď už ich máme dostatočne namočené, varíme ich cca 45 minút. Po uvarení necháme vychladnúť a následne vytlačíme vnútro zo šupky, ktorú vyhodíme.. Je to ozaj jednoduché, nemusíte sa ničoho báť . Na rozohriatom olivovom oleji si osmažíme cibuľku s cesnakom do zlatista a necháme vychladnúť. Všetko spolu nakoniec zmiešame a zmixujeme napríklad tyčovým mixérom… oalaaaa hotovko. Podávame napríklad s hriankami alebo ja si zvyknem natrieť do tortilly a doplním to strašne veľa zelenými vecami ako napr. rukola, baby špenát… vaše telo vás bude za to milováááť 😍