Uverejnené Vložiť komentár

Ryžové penne ala Cvikla

Potrebujeme:

  • cviklu
  • cibuľu
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • ryžové penne
  • kyslú smotanu
  • biely jogurt
  • kurkumu
  • lahôdkové droždie

Postup:

V prvom rade dáme variť cviklu kým nezmäkne.. následne ju rozmixujeme v mixéri s olivovým olejom, čiernym korením, soľou a lahôdkovým droždím. Odvaríme ryžové penne. Na panvici osmažíme do zlatista cibuľu s cesnakom (môžete použiť aj cesnak medvedí ). Následne všetko zmiešame…

Na dochutenie dresing z kyslej smotany, bieleho jogurtu, rozmarínu a kurkumy.

Príprava je cca 15 minút. Je to rýchle, zdravé a veľmi chutné.

Uverejnené Vložiť komentár

Bezlepkové Hrachové Gnocchi alias Noky

Na prípravu cesta sme použili:

👉 7 stredne veľkých v šupke uvarených zemiakov, ktoré sme následne ošúpali a nastrúhali na jemno (cca 0,5kg uvarených zemiakov)

👉 400g múky zo zeleného hrachu (dostupná v našich predajniach)

👉 100g čirokovej múky (taktiež nájdete u nás)

👉 100ml vlažnej vody

👉 ½ čajovej lyžičky soli

POSTUP
🥔Zo zemiakov, múky zo zeleného hrachu, soli a vlažnej múky vymiesite cesto. Cesto napodiv vôbec nie je suché a dobre sa s ním pracuje. Na tvarovanie a výrobu konkrétnych cestovín – nokov, sme už používali čirokovú múku, ktorá dokonale nahrádza hladkú pšeničnú múku (ak Vám nerobí problém lepok, môžete použiť aj tú). Z cesta postupne odkrajujeme a vytvarujeme dlhé šulce, ktoré následne nakrájame asi na 1cm hrubé kúsky. Varíme vo vopred osolenej vriacej vode cca 5-7 minút.

Tipy na omáčky:

Fantastické sú poliate bryndzou zmiešanou s kyslou smotanou alebo k nim môžete pripraviť omáčku zo sušených paradajok (olivový olej, cesnak, sušené paradajky, trocha smotany, lahôdkové droždie).😛🤤

Uverejnené Vložiť komentár

Šošovicová polievka ala India

Budeme potrebovať:〽️300g cícer 〽️150g šošovica 〽️pohár mix zelený hrášok a mrkva 〽️pár strúčikov cesnaku 〽️paradajkový pretlak 〽️cibuľa, 〽️olivový olej 〽️stonkový zeler 〽️čerstvá petržlenová vňať 〽️soľ 〽️mletá škorica 〽️kurkuma 〽️mletý klinček 〽️mleté kajenské korenie 〽️mletý zázvor 〽️mletá rímska rasca 〽️mletá škorica 〽️garam masala..a všetky z korenín po 1 čajovej lyžičke.

Postup:

Cícer si na noc namočíme, alebo aspoň 4-6 hodín. Spolu s korením smažíme cibuľku do zlatista, pridáme pretlak, cícer, cesnak a na malé kocky nakrájaný zeler. Dolejeme troškou vody a varíme. Po cca 10 minútach pridáme aj šošovicu a varíme ďalej kým nie je cícer a šošovica mäkká. Vysypeme hrášok s mrkvičkou, ešte pár minút povaríme a nakoniec tam pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Hotovko… 🙂

Uverejnené Vložiť komentár

Indické lokše

Na prípravu potrebujeme:
👳‍♀️2 stredne veľké bataty
👳‍♀️1,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej hladkej múky
👳‍♀️1 hrnček cícerovej múky
👳‍♀️4 strúčiky cesnaku
👳‍♀️1 čajová lyžička mletého koriandru
👳‍♀️1 čajová lyžička kurkumy
👳‍♀️1 čajová lyžička rímskej rasce
👳‍♀️1 čajová lyžička soli
👳‍♀️0,5 čajovej lyžičke mletého chilli (nemusí ísť)
👳‍♀️1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov

Postup:

Na kocky nakrájané bataty uvaríme a následne vychladnuté rozmixujeme v smoothie mixéri spolu so všetkými ostatnými ingredienciami okrem múk. Túto batatovo-korenistú zmes dáme na pomúčenú dosku a s múkami vypracujeme do hladkého cesta, konzistenciou podobnému „lokšovému“ cestu. Odporúčame cca 0,5 hrnčeka špaldovej múky dať bokom a používať ju pri tvarovaní a rozvaľkávaní placiek. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým nevzniknú hnedé fliačiky. Hotové, ešte za horúca potrieme maslom.
Ja samozrejme klasika som si to potrel kyslou smotanou a posypal cesnakovými klíčkami, nech sme zdraví 🥰

Uverejnené Vložiť komentár

Lahodná Protizápalová Polievka

Čo budeme potrebovať?
〽️1 veľký na jemno nakrájaný pór (čím viac póru, tým lepšie)
〽️1 veľká na jemno nakrájaná cibuľa
〽️200 g slzovky obyčajnej
〽️3 stredne veľké zemiaky
〽️1 mrkva
〽️4 strúčiky cesnaku
〽️200ml kokosového mlieka
〽️2 čajové lyžičky kurkumy
〽️1 čajová lyžička soli
štipka čierneho mletého korenia
〽️1 polievková lyžica masla.

Postup ⤵️
1. Ako prvé si zvlášť uvarte slzovku, ktorú ste si dali vopred na noc namočiť. Vodu sceďte a uvarte v novej, mierne osolenej vode do mäkka.
2. Na rozohriatej panvici rozpustite maslo, pridajte cibuľu, pór, chvíľu opražíte, následne pridáte aj zemiaky, mrkvu a na drobno nakrájaný cesnak, ktoré tiež opražíte. Potom zalejete vodou, tak cca 1-2 cm nad zeleninu a asi 15-20 minút povaríte.
3. Vychladnutú zeleninu spolu s vodou a vopred uvarenou slzovkou rozmixujete do hladka.
4. Polievku osolíte a okoreníte (kurkuma, mleté čierne korenie) a následne zjemníte kokosovým mliekom.
5. Opäť priveďte do varu, tak 5 minút povarte, vypnite sporák a máte HOTOFKO. Dobrú chuť!

Uverejnené Vložiť komentár

Domáce tortilly bezlepkové, vegánske

Potrebujeme: ⤵️2 šálky cícerovej múky🔅1 šálka tapiokového škrobu🔅4-5 lyžíc lahôdkového droždia🔅2 šálky vody🔅½ lyžičky soli

Postup:

Všetko zmiešame v miske, čím si spravíme cesto. Panvicu si necháme nahriať s trošičkou oleja.. Keď panvicu máme nahriatu vylejeme na ňu za naberačku cesta. Pečieme z jednej strany, keď ide už odlepiť ľahko, tortillu otočíme na druhú stranu.. cca 2-3 minútky dopečieme a vybavené. Necháme vychladnúť a plníme

Uverejnené Vložiť komentár

Vegánske cviklovo-klíčkové faširky

Potrebujeme: 🔸️2ks nastrúhanej cvikly🔸️1šálka klíčkov mungo🔸️cibuľa🔸️cesnak🧄 (my sme dávali medvedí, keďže ho ešte máme)🔸️mletá rasca🔸️koriander🔸️garam masala🔸️čierne korenie🔸️bazalka🔸️soľ🔸️olivový olej

Postup:

Na olivovom oleji si opečieme cibuľku, do ktorej pridáme cesnak, nastrúhanú surovú cviklu, mungo klíčky a všetky korenia a všetko to pečieme cca 15-20 minút za občasného miešania… posledných 5 minút môžeme podusiť. Necháme to vychladnúť a potom 2/3 zmesi smoothovačom alebo ponorným mixérom rozmixujeme s cca 0.5dcl oleja. Rozmixovanú zmes zmiešame so zvyškom zmesi a následne tvarujeme do guľkoplaciek… obalíme buď v strúhanke alebo v lahôdkovom droždí a vysmažíme 3 minútky z každej strany… hotovko…Je to aj zábavka pre deti, čiže určite ich zapojiť do prípravy v tomto čase, keď už sami nevieme čo so sebou

Uverejnené Vložiť komentár

Krémové rizoto so špenátom

A čo teda všetko budeme potrebovať?

– ryža Arborio 2 hrnčeky

– biele suché víno 1,5-2 dcl

– cibuľka 1ks

– cesnak 2 strúčiky

– olivový olej

– maslo 100g

– zeleninový vývar, alebo zeleninový bujón 5-6 hrnčekov

– parmezán

– čerstvý špenát

– soľ

– čierne korenie

– šťava z citróna 1 čajová lyžička

Postup:

V hrnci si rozpustíme maslo spolu s olivovým olejom a opražíme na ňom na jemno nakrájanú cibuľku do zlatista, pridáme k nej prepučený cesnak. Vysypeme tam ryžu a poriadne premiešame, ak to máme vylejeme tam vínko a necháme nech sa vstrebe do ryže.
Potom postupne pridávame po hrnčeku zeleninový vývar. Premiešame a čakáme kým sa nasiakne do ryže, premiešame a pridáme ďalší hrnček. Jeden hrnček vývaru sa vsiakne cca za 5 minút, počas tej doby samozrejme nemusíme rizoto miešať. Ak sme použili 5-6 hrnčekov vývaru pridáme do toho citrónovú šťavu, premiešame a vysypeme do rizota čerstvý špenát a poriadne premiešame a varíme ďalších cca 5-7 minút. Následne vmiešame nastrúhaný parmezán, dokoreníme podľa gusta a hotovo…Pri servírovaní, môžeme nastrúhať na rizoto hoblinky parmezánu a pár lístkov špenátu, nech to vyzerá 

Uverejnené Vložiť komentár

Amarantový mix so zeleninkou

Ingrediencie:

•amarantové cestoviny mix

•červená a žltá paprika

•cuketa

•cherry paradajky

•vínko biele suché

•oregano, bazalka, himalájska soľ, čierne korenie

•maslo (môže byť ghí)

•mozzarella

•vajíčka

Príprava je easy.. zvládnu to aj menej zdatné gazdinky..taaaķže poďme na to

Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme na jemné plátky nakrájaný cesnak a jemne do mierne hneda opražíme. Následne tam šupneme na kocky nakrájanú papriku, cuketu a podlejeme vínkom. Cca 10-15 podusíme. Za ten čas si spravíme cestovinky. Keď máme podusené, pridáme k tomu cestovinku a premiešame. Prihodíme ešte na polky nakrájané cherry paradajky, sušené oregano, bazalku a za lyžicu masla (my dávame Ghí maslo) a zľahka ešte orestujeme. Dáme preč z ohňa a na záver doladíme na štvrťky nakrájané mini mozzarellky a vajíčka na mäkko…Fantázia.. celá večera navarená za 25 minút a môže sa ísť večerať a popíjať vínko až do západu slnka

Uverejnené Vložiť komentár

Šošovicové Tagliatelle s cuketou

Potrebujeme:

  • šošovicové tagliatelle
  • cherry paradajky
  • sušené paradajky
  • oregano
  • petržlenová vňať
  • jarná cibuľka
  • cesnak
  • mini mozzarella
  • cuketa
  • himalajská
  • soľ, čierne korenie
  • ghí maslo
  • olivový olej
  • biele suché víno

Postup: ▫️na panvici si rozohrejeme ghí maslo a vysypeme naň na kocky nakrájanú cuketu, pretlačený cesnak a na štvrťky nakrájané cherry paradajky… cca 8-10 minút to za stáleho miešania opražíme zľahka▫️prilejeme k tomu 1-1.5 dcl vínka, premiešame a dosypeme nakrájané sušené paradajky… necháme variť cca 20 minút▫️za ten čas si odvaríme v osolenej vode s olivovým olejom cestovinky a scedíme..▫️k omáčke na záver pridáme soľ, oregano, korenie, petržlenovú vňať a jarnú cibuľku, premiešame poriadne.▫️celú túto omáčku so zeleninkou zmiešame s cestovinami, pridáme mozzarellky a oaláaaa môžeme podávať…👍 samozrejme nezabudnite si k tomu doliať pohár vínka 🙂