Uverejnené Vložiť komentár

Krémová polievka z medvedieho cesnaku s cheddarom a lahôdkovým droždím

Čo potrebujete:

•čerstvé maslo 2PL

•cibuľka 2ks•

zemiaky 4-5ks

•medvedí cesnak

•smotana na šlahanie

•lahôdkové droždie

•soľ

•korenie

•chedar

•opečený chlebík

Ako na to:😉👇Masielko si na slabom planemi roztopíme a pomaličky osmažíme cibuľku, pridáme zemiaky a dolejeme vody. Necháme variť, kým zemiaky nebudú ok. Následne pridáme medvedí cesnak a podusíme aby zmekol pekne. S ponorným mixérom rozmixujeme zemiaky aj s cesnakom.. pridáme korenie, soľ, smotanu a rozmiešame.. podávame s chedarom a opeceným chlebíkom…Smotana veľmi zjemní chuť polievky, čiže detičkám vôbec nevadi, že je tam medvedí cesnak.  

Uverejnené Vložiť komentár

Kokosovo-čokoládové bezlepkové cookies

Potrebujeme:

Sypké prísady:

1 šálka kokosovej múky, 2/3 šálky kokosového, príp. trstinového cukru, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov, štipka soli

Tekuté prísady:

5 vajíčok, ½ masla (125g), trošku mlieka (len v prípade, že konečná hmota bude príliš hustá).

A ešte:

½ šálky na kúsky nasekanej horkej 70% čokolády, 1/3 šálky kokosových chipsov

(Ako odmerku sme používali väčšiu, cca 3dcl šálku)

Postup:

Vo veľkej mise vymiešame zmäknuté maslo spolu s vajíčkami, následne postupne pridávame vopred zmiešané sypké prísady. My sme to už miešali rukou. V závere sme pridali nasekanú čokoládu spolu s kokosovými chipsami. Hmota bola taká „akurát“, mlieko sme teda nepotrebovali pridať. Z cesta sme už iba tvarovali malé guľky, ktoré sme pomačkali do tvaru keksíkov, poukladali na plech vystlaný papierom na pečenie, ozdobili ešte malými kúskami čokolády a kokosovými chipsami. Piekli sme pri teplote 190⁰C asi 15 minút. Koláčiky sú po upečení zvonku jemne chrumkavé, zvnútra úžasne vláčne a neskutočne chutia po kokose. Dobrú chuť !:)

Uverejnené Vložiť komentár

Delikátne cestoviny z červenej šošovice s mini mozzarellkou

Budeme potrebovať :
– cestovín z červenej šošovice
– 3 PL masla
– Cherry paradajky
– Mini mozzarellky
– Balsamico
– Čerstvá bazalka alebo sušená
– Soľ

Postup:

Cestovinu dáme do vriacej vody a varíme približne 4-6 minút. Zatiaľ si na panvici rozpustíme maslo a pridáme cherry paradajky, ktoré mierne opečieme na panvici. Keď máme cestovinu hotovú, scedíme ju (neoplachovať studenou vodou) a vysypeme ju na panvicu. Pridáme mini mozzarellky, bazalku, balsamico a následne soľ. Pred podávaním, necháme pár minút odstáť pre zmiešanie chutí. Dobrú chuť. 🙂

Uverejnené Vložiť komentár

Domáce fantastické Müsli- low carb

Potrebujeme:
• 50 g slnečnicových semien
• 100 g nasekaných mandlí
• 100 g pekanových orechov
• 50 g lieskových orechov
• 150 g bezgluténových vločiek
• 50 g quinoi
• 25 g chia semien
• 50 g strúhaného kokosu
• 50 g nasekaného kokosu
• 2 bielka z vajec
• štipku soli
• 2-3 polievkové lyžice agavového sirupu
• 1 štipka lásky

Postup:

Vo veľkej miske poriadne premiešame všetky suroviny. Na plech, kde si dáme papier na pečenie vysypeme našu zmes v jemnej vrstve. Vložíme do predohriatej rúry na 120 °C s cirkulujúcim vzduchom a pečieme 20-30 minút. Po skončení necháme 10-15 minút sušiť pri zatvorenej rúre. Naše Müsli si necháme vychladiť a môžeme odložiť do nádoby, ak ho celé hneď nezjete …. 🙂

Uverejnené Vložiť komentár

Šalát s cícerom

Potrebujeme:

  • uvarený cícer
  • cherry paradajky
  • avokádo
  • uhorku
  • červenú cibuľku
  • trošku petržlenovej vňate
  • bazalku
  • balkánsky syr
  • olivový olej
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Do hrnca si dáme uvariť cícer ( je to bielkovinová bomba a ešte k tomu obsahuje plno vlákniny a dokáže dať žalúdok na poriadok) . Medzitým si nakrájame zeleninu – avokádo, cherry paradajky, červenú cibuľku, uhorku na malé kúsky. Nakrájanú zeleninku vložíme do misy, pridáme uvarený cícer, balkánsky syr, bazalku a petržlenovú vňať, prelejeme olivovým olejom a premiešame. Podľa chuti ešte osolíme, okoreníme a môžeme servírovať chutný a hlavne zdravý šalátik 🙂

Uverejnené Vložiť komentár

Čierna šošovička so špargľou

Budeme potrebovať:
🍭1 bobkový list
🍭1 hrnček čiernej šošovice
🍭2 strúčiky cesnaku
🍭1/2 citrónu
🍭1 cibuľku
🍭špargľa
🍭mrkvička
🍭petržlenovú vňať
🍭tymián
🍭olivový olej
🍭biely jogurt alebo kyslá smotana

Postup:

Takže v prvom rade na hodinku si namočíme šošovicu.
Na plech s papierom na pečenie rozložíme špargľu a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky, poolejujeme, ja dávam aj himalájsku soľ hrubozrnnú a dáme zapiecť do rúry na 210 °C.
Následne vezmeme hrniec, rozohrejeme ho a pridáme olej. Keď je olej horúci, vysypeme tam nadrobno nakrájanú cibuľku, jemne do zlatista posmažíme a následne pridáme cesnak prepučený a smažíme ešte cca 1 minútku.
Šošovicu vysypeme do hrnca a premiešame ju poriadne s cibuľkou. Pridáme dostatok vody alebo vývaru, vložíme bobkový list, tymián a privedieme do varu, stíšime na strednú intenzitu a varíme cca 30-40 minút. Občas skontrolujeme či je dostatok vody v hrnci aby nám šošovička neprihorela. Ak už šošovička je mäkká zlejeme zvyšnú vodu preč a vymiešame to s citrónovou šťavou.
Premiešame, dokoreníme ak treba a jemne vmiešame do toho upečenú zeleninku, posypeme petržlenovou vňaťkou a mätou a naložíme na tanier, kde to dozdobíme jogurtom alebo ja dávam ako stále moju milovanú kyslú smotanu

Uverejnené Vložiť komentár

Čierna šošovica „beluga“ s treskou

Potrebujeme:

  • čiernu šošovicu „belugu“
  • cibuľu
  • maslo
  • soľ
  • kurkumu
  • tresku
  • olivový olej
  • bylinky

Postup:

Na panvici si na masle opražíme cibuľku do zlatista. Medzitým si dáme uvariť čiernu šošovicu (netreba ju namáčať vopred) stačí ju len premyť ) a uvariť. Keď je šošovica uvarená, scedíme, premiešame s cibuľkou a pridáme soľ, kurkumu a trocha masla a príloha k treske je hotovko. Tresku dáme na pekáč na papier na pečenie osolíme, okoreníme, polejeme olivovým olejom, pridáme bylinky podľa chuti a dáme piecť do rúry.

Uverejnené Vložiť komentár

Bezlepkový jablkový koláčik

Potrebujeme:

  • 2 vajíčka
  • 200g trstinového cukru
  • 150g rozpusteného masla
  • 150g mandľovej múky
  • 30g strúhaného kokosu
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • jablká
  • cejlónsku škoricu na ochutenie jabĺčok
  • vlašské orechy alebo mandľové hobliny na posypanie koláča
  • maslo na vymastenie tortovej formy

Postup:

1. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymastíme maslom a vysypeme mandľovou múkou/strúhaným kokosom.
2. Vlejeme do nej cesto, ktoré pozostáva z 2 vajíčok, 200 gramov trstinového cukru (spolu vopred rozšľaháme), 150 g rozpusteného masla, 150g mandľovej múky, 30 g strúhaného kokosu a 2 čajových lyžičiek sódy bikarbóny.
3. Na cesto poukladáme jabĺčka, ktoré sme predtým očistili, nakrájali na mesiačiky a ochutili kokosovým cukrom a cejlónskou škoricou.
4. Posypeme ešte orieškami podľa vlastnej chuti (u nás to boli vlašské orechy, no celkom zaujímavé by mohli byť i mandľové hoblinky).
5. Dáme piecť do rúry na 170⁰ cca 35-40 minút.

Dobrú chuť!:) 

Uverejnené Vložiť komentár

Ranná banánovo-jablková kaša z ryžových vločiek

Potrebujeme:

120g ryžových vločiek

0.5 l mlieko (kokosove, ryzove, mandlové alebo aj klasické)

2-3 KL chia

1 banán

1 jabĺko

med

pár hrozienok

cornflakes v jogurte

Postup:

Necháme zovrieť mlieko, znížime teplotu na varnej ploche a vysypeme do mlieka vločky s chia semienkami a varíme za stáleho miešania 4-5 minút. Vypneme varnú plochu a vmiešane do toho narezaný banán, jablka na kocky, hrozienka a med. Vrch posypeme cornflaksmi a podávame v obľúbenej miske každého papkáča…

Uverejnené Vložiť komentár

Mandľové creckry s chia semienkami

Ingrediencie:

1 PL kokosového oleja

1 vajíčko

1 hrnček mandľovej múky

30g chia semienok

Štipka soli a Korenie (podľa vlastného výberu-oregano, chilli, pepper, cesnak, kurkuma…)

Postup:

Rúru nahrejeme na 178.5 stupňa C. Vajíčko a olej zmiešame a pridáme do toho mandľovú múku, chia semienka a soľ. Všetko poriadne premiešame. Zmes medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme na cca 1 cm hrúbku. Odstránime vrchný papier a okoreníme.

Následne pečieme cca 12-15 minút kým to nie je zlatisté.. necháme vychladnúť a hami-ham 😉Tak jednoduché a hotovko za 20 minút.